неділя, 26 квітня 2015 р.
Онкологія- захворювання і лікування раку - Алкоголь і рак
Нове в профілактиці раку ЯКОВ РАЙХМАНДолгіе роки зв'язок алкоголю з виникненням раку оскаржувалася на тій підставі, що він не є канцерогеном в прямому сенсі цього слова. Відкриття модифікуючих факторів канцерогенезу дозволило визначити роль алкоголю в цій проблемі. Епідеміологічні дослідження переконливо показали, що алкоголь сприяє зростанню захворюваності на рак стравоходу, шлунка, прямої кишки, печінки, молочних залоз і ряду інших органів. Вживання алкогольних напоїв призводить до виникнення передракових захворювань різних органів, утворення канцерогенних речовин в організмі, зниження його загальної реактивності, а також до розвитку імунної недостатності. Пияцтво сприяє виникненню хронічних захворювань органів травлення (шлунка, підшлункової залози, кишечника). Воно незмінно супроводжується ураженням слизової оболонки шлунка, порушенням його секреторної і моторної функції. Особи, які зловживають алкогольними напоями, часто страждають хронічним гастритом, деякі форми якого є передракових захворюванням. Глибина ураження залозистого апарату і епітелію слизової оболонки шлунка залежать від тривалості вживання спиртних напоїв, їх якості, кількості та умов харчування. При систематичному вживанні алкоголю нерідко виникає і рак шлунка, причому ризик захворюваності прямо пропорційний частоті прийому, фортеці та обсягом напоїв. Серед осіб, які систематично вживають алкогольні напої, відзначено збільшення захворюваності на рак стравоходу і прямої кишки. Особливо слід відзначити роль алкоголю в патології печінки. В даний час встановлено, що алкоголь навіть після одноразового прийому порівняно невеликих його доз (50-100 грамів "для апетиту" або "для настрою") повністю виводиться з організму тільки через 21-23 дня. Тому прийом спиртних напоїв частіше, ніж раз на три тижні призводить до хронічної алкогольної інтоксикації організму, ураження цілого ряду його органів і систем. Печінка дуже чутлива до дії алкоголю. Численні статистичні дані вітчизняних і зарубіжних дослідників свідчать про велику небезпеку виникнення цирозу печінки у людей, що зловживають спиртними напоями. Є паралелізм між алкогольним цирозом і первинним раком печінки. Під впливом алкоголю ризик виникнення раку печінки може зростати навіть за відсутності виражених цирротических змін. Викликається алкоголем і продуктами його розпаду подразнення слизової оболонки дихальних шляхів обумовлює поразку бронхолегеневого апарату. Подразнюючу дію алкоголю на еластичну і ретикулярну тканину легенів приводить до виникнення хронічних бронхітів, а потім до емфіземи легенів і пневмосклерозу. Алкоголь, сприяючи розвитку хронічних захворювань легенів, створює грунт для розвитку ракового захворювання. У осіб, що систематично вживають спиртні напої, ризик виникнення раку легені зростає в кілька разів. Це підтверджується, зокрема, дослідженнями, проведеними в Данії, де відзначено значне збільшення захворюваності на рак легені у пивоварів, щодня вживають пиво. Ризик виникнення раку гортані та легень різко зростає у курців, систематично вживають спиртні напої. Жіночий організм має підвищену чутливість до дії алкоголю. Відомо, що роль печінки в організмі людини різноманітна і не обмежується антитоксической функцією. Вона є органом, який регулює багато видів обміну речовин, в тому числі і гормонального. У той же час порушення гормонального балансу в організмі жінки може стати причиною виникнення передракових захворювань ряду гормонально залежних органів. У жінок цироз печінки розвивається при прийомі значно менших доз алкоголю. Пияцтво негативно впливає на репродуктивну функцію. У питущих жінок розлади менструального циклу і передменструальний дискомфорт зростають зі збільшенням кількості та частоти вживання спиртних напоїв. У цих жінок часто відзначаються порушення при пологах (викидні, мертвонародження, передчасні пологи) і розвивається безплідність. Прийом алкоголю і захворюваність раком молочних залоз також тісно пов'язані між собою. За даними досліджень, проведених у Франції та Італії, ризик виникнення раку молочних залоз зростає при вживанні вина в 1,5 рази, пива - в 2,5 рази. Крім того, алкоголь, що вживається жінками, здатний впливати на виникнення тератогенних пухлин у їх потомства. Отже, алкоголь - причина багатьох хронічних, передракових захворювань різних органів: він впливає на метаболізм канцерогенних речовин в організмі людини, на реалізацію їх дії; впливає на загальну реактивність організму, на стан його імунної компетентності і, тим самим, на сприйнятливість організму до дії канцерогенних агентів. У зв'язку з цим при оцінці впливу алкоголю на виникнення раку всі ці аспекти проблеми слід розглядати в їх взаємозв'язку. Подолання пияцтва і алкоголізму сприятиме значному зниженню захворюваності раком різних органів, збереженню здоров'я і життя багатьох людей.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар