неділя, 26 квітня 2015 р.
Породи курей Домашні тварини і птахи - зміст, годування, лікування хвороб.
У дитинстві, бувало, прокинешся літнім ранком на дачній даху над головою ти, а ніс уже чує запах ранкового омлету з сосисками або беконом і сухариками. Чути, як смачно він шкворчит на сковорідці, а значить, пора вставати і снідати. Яєчня або омлет з свежай ших яєць, я вам скажу, це щось! Ніколи не пробували? Тоді чи танемо цю главу і заводимо курочок. Щоб визначитися, яких саме курочок заводити в своєму хо зяйстве, потрібно знати, яких взагалі типів вони бувають. Так от, по пологи курей поділяють на три типи. Легкий тип кури яєчного напрямку. До них відносяться: леггорн, Мінорка, російська біла, андалузька блакитна, італійська куропатчатая, українська вушанка. Спільні риси легке будова корпусу, білі вушні мочки, жовті ноги, невелику вагу, біле яйце. Важкий тип кури м'ясного напрямку. До них відносяться: брами, кохінхіни, Орпінгтон, корниш. Спільні риси масивний корпус, вушні мочки і сережки червоні, колір яйця - від жовтого до корич невого. Я на своїй ділянці утримую середньотяжкі тип, тому як і курятинки свіжої люблю побалуватися, і яйця свіжі завжди в наяв ності. Це кури м'ясо-яєчного напрямку. До них відносяться: вельзумер, віандот, нью-гемпшир, род-айленд, плімутрок. Спільні риси міцна статура, червоні вушні мочки, жовті ноги, коричневе яйце. Легкий тип курей Для тих, кого цікавить отримання великого числа яєць, я б по рекомендувала леггорнів. Ця порода птахів відрізняється відмінною ско роспелостью. Курчата оперяються в місячному віці, а молоді ку рочки починають нести яйця вже в п'ятимісячне віці. В даний час розводять відселекціонованих і добре поєднуються лінії леггорнів, які дають по 230-270 яєць на рік. Яйця у цієї породи круп ниє по 58-60 г, шкаралупа білого кольору. Леггорни вигідні і в годую нии. Щоб отримати десяток яєць, курочку треба згодувати 2 кг корму. Одним з різновидів леггорнів є італійська куропатчатая, виведена в Італії на основі місцевих курей. Ця порода має й іншу назву: коричневі (або бурі) леггорни. Яйцено скостити курей за перший рік продуктивності досягає 180 яєць і більше. Середня маса яйця 60 р Наступна порода російська біла життєздатною, добре при пристосувань до умов Росії. Виводимість висока. Яйцено скостити - 175-200 яєць. Маса яйця - 60 г, шкаралупа білого кольору. Порода Мінорка була виведена на іспанському острові Мінорка. У 1885 році минорок завезли в Росію. Тобто ця порода цілком адаптована до наших умов. Одна курка за рік зносить 200-215 доволі великих яєць. Маса одного яйця 60-80 г. Забарвлення яєчної шкаралупи білого кольору. Статевої зрілості кури породи мінор ка досягають у віці 150 днів. Андалузька блакитна відноситься до курей яєчного напрямку. За роду була отримана в Іспанії шляхом схрещування чорних і білих минорок з блакитними бійцівськими курми старого типу. Кури не від личать високою продуктивністю. Несучість всього 160 яєць. Середня маса яйця 58 р Українська вушанка. Мабуть, свою назву птиці цієї породи отримали за червоні вушні мочки, які закриті густим крейда ким оперенням. Несучість в межах 170 яєць на рік. Важкий тип курей (м'ясні кури) М'ясні кури - це масивні веліканчікі, яких вирощува ють в основному на м'ясо. Від них не варто вимагати несучості. Якщо м'ясна курка принесе вам одне яйце в 2-3 дня, це вже добре. Отже, познайомимося з основними породами курок важкого типу. Брама створена методом народної селекції при храмах. Півні мають дуже широкі груди, пишну гриву, гребінь стручковід ної форми. У курей цієї породи гребінець ледь помітний. Отлічітель ная особливість породи сильно оперення ноги, причому не лише то стопи, але і пальці. Яєчна продуктивність - 120-160 яєць на рік, маса яєць - 60 г. Нестися кури починають з восьми місяців. Жива вага курки 4 кг, півнів - до 5 кг. Кохінхіни. Жива маса курей становить 3,5-4 кг, півнів 4-5 кг. Середня несучість однієї курки 100-110 яєць. Маса одного яйця 60 р Яєчна шкаралупа жовто-бурого кольору. Птахи цієї породи мають спокійною вдачею, невибагливі до услови ям годівлі й утримання, але схильні до ожиріння. Корніш. На мою скромну думку, у цієї породи найсмачніше і ніжне м'ясо. Жива маса курей - 3,3-3,5 кг, півнів - 3,8-4,2 кг. Несучість - в межах 110-130 яєць на рік. Середовищ няя маса одного яйця - 58-62 м Яєчна шкаралупа коричневого кольору. Шляхом схрещування півнів білий корниш з курми бе лий плімутрок виходять курчата-бройлери, які ростуть швидкими темпами. У віці 7-8 тижнів жива маса досягає 1,8-2,5 кг. Орпінгтон. Порода отримала свою назву від міста Орпінг тон в гафстве Кент, в Англії, де була виведена. Орпінгтон - сильні, потужні кури, з глибоким поставом тіла; тулуб име ет майже кубообразную форму; оперення рясне, густе, але не занадто м'яке. Вдача курей спокійний, дуже приємні в спілкуванні з людиною. Маса півня 4,0-4,5 кг, курки - 3-3,5 кг. Середньотяжкі тип (м'ясо і яйця) Ось ми і дісталися до універсальних несучок, які і в бульйоні виявляться ніжними і смачними. У порівнянні з курми яєчного напрямку вони відрізняються більшою масою, добре ви раженной м'ясною продуктивністю, але меншої яйценоскостью. Маса курей общепользовательних порід 2,4-3 кг, півнів 3,2-3,8 кг. Несучість - 160-180 яєць на рік. Однак окремі кури не доб значно більше яєць. Шкаралупа яєць пигментирована; колір її коричневий, різних відтінків. Розводять курей общепользовательскіх порід в основному для виробництва бройлерів. Розглянемо некото риє найпоширеніші породи цього типу. Єреванські кури. Порода виведена в Вірменії в результаті схрещені вання місцевої птиці з Род-Айленда і австралорп. Єреванські кури одного різновиду чорні із золотистою гривою, інший - червоно-палеві (становлять понад 95% поголів'я породи). Маса курей - 2,2-2,4 кг, півнів 3,3-3,5 кг. Несучість 170-180 яєць, від рекордисток отримують за рік більше 260 яєць. Маса яйця 56-57 р Род-Айленд виведені в США. Маса курей 2,7-3 кг, півнів 3,5-3,8 кг. Статева зрілість у курей настає у віці близько 6 міс. Несучість 170-180 яєць на рік. Маса яйця - 57-60 г (колір їх коричневий). Нью-Гемпшир. Ця порода виведена в США, в штаті Нью-Гемпшир. Вихідним матеріалом для створення породи служи чи Род-Айленд. Нью-Гемпшир відрізняються більш високою яй ценоскостью, кращою скоростиглістю і плодовитістю, ніж Род-Айленд. Несучість 190-200 яєць, маса яйця 58-60 г (шкаралупа яєць коричневого забарвлення). Нью-Гемпшир кращих яіч них ліній використовують для отримання яєчних гібридів, а м'ясних для виробництва бройлерів. У господарствах нашої країни містять більше Нью-Гемпшир, ніж Род-Айленд. Вельзумер - виведена в Голландії. Для створення використані куропатчатие кохінхіни, віандот, леггорн, пізніше введені барневельдери і Род-Айленд. Жива маса: кура - 2-2,5 кг, півень 3-3,5 кг. Вага яєць: мінімальна вага яєць для висиджування - 65 г. Колір шкаралупи: темно-коричневий з малим блиском. Віандот з оперенням білого, жовтого, золотистого кольору. Яй ценоскость 150-180 яєць. Жива маса курей 2,5 кг, півнів 3,0- 3,5 кг. Маса яйця 55-57 г, забарвлення шкаралупи жовто-коричнева. У курей збережений інстинкт насиджування.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар